newzeland

NEW ZEALAND OVERRASKET ISRAEL VED Å STØTTE FN’S ANTI-SETTLEMENT RESOLUSJON

* Bildet over: New Zealand’s utenriksminister Murray McCully tilstede under et møte i FN’s sikkerhetsråd i New York, den 23 februar, 2015

New Zealand var et av fire land, sammen med Senegal, Venezuela og Malaysia, som støttet FN-resolusjonen som krevde at Israel trakk seg ut av okkuperte områder.

Israel venter nå på en forklaring fra New Zealand om hvorfor de overrasket Jerusalem, og støttet FNs sikkerhetsråds resolusjon 2334 – før det igjen kan bli aktuelt for Israel å styrke båndene mellom de to statene, sier en senior tjenestemann ved statsminister Benjamin Netanyahus kontor, til avisen The Jerusalem Post.

Diplomaten sier videre at at Israel ble sjokkert over New Zealands støtte til FN-resolusjonen i desember i fjor, særlig fordi New Zealands utenriksminister Murray McCully var i Israel bare noen få uker før resolusjonen ble vedtatt, og ikke da nevnte at landet ville støtte FN’s ANTI-SETTLEMENT RESOLUSJON, under besøket.

Under besøket til Israel «hadde utenriksminister Murray McCully og statsministeren [Netanyahu] et 90 minutter langt møte uten at New Zealand sa noe om at landet ville komme til å støtte en resolusjon mot Israel.

Er det slik venner opptrer?» sa en israelsk tjenestemannen til den konservative og systemtro israelske avisen, The Jerusalem Post.

New Zealand var et av fire land, sammen med Senegal, Venezuela og Malaysia, som støttet FN-resolusjonen etter at Egypt trakk sitt forslag til resolusjon tilbake. Forslaget ble likevel lagt frem for FN’s sikkerhetsråd, der USA avstod fra å legge ned veto mot resolusjonsforslaget.

FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon som krever at Israel avvikler sine bosetninger på okkuperte palestinske landområder, da henholdsvis på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Israel har ingen diplomatiske bånd med Malaysia og Venezuela, og har tilbakekalt ambassadørene til New Zealand og Senegal i protest mot at de støttet resolusjonen. Ambassadørene er enda ikke sendt tilbake. Men det forventes at Israel er interessert i en normalisering av forholdene til de landene de tidligere raste mot – like etter at FN’s sikkerhetsråd hadde vedtatt anti-bosetnings-resolusjonen.

Kilde:

http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Wellington-surprised-Israel-by-sponsoring-anti-settlement-UN-resolution-482555

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *